Madeleine79 » Specials » Moederschap

Moeder zijn: moeilijk of makkelijk?

Moeder zijn: moeilijk of makkelijk? Iedere vrouw kijkt op een zeker moment tijdens haar zwangerschap naar de bevalling uit. Met spanning wacht ze af hoe de bevalling zich zal aankondigen en het eerste moment dat ze haar kindje in haar armen kan nemen. Zodra je kindje is geboren, ben je moeder geworden. Een nieuwe fase in je leven die weer veel nieuwe inzichten zal geven maar ook vragen zal oproepen. In deze special een paar onderwerpen hierover uitgelicht.

Je baby is geboren!

De eerste periode na een bevalling staat in het teken van het verzorgen van je kindje en dat je zelf weer opknapt. Je kindje moet wennen aan zijn nieuwe omgeving buiten de baarmoeder, aan jou, aan zijn nieuwe voeding, zijn bedje en alle andere prikkels om hem heen. Alles voelt anders voor hem en de enige manier hoe hij zich kan uiten als hij zich ongemakkelijk voelt, is huilen.
In de eerste weken neemt het huilen gedurende de dag toe, vaak net als jij even op de bank wil gaan zitten. Juist dan wil je baby gewiegd worden omdat hij wat last heeft van buikkrampjes. Buiten de bekende buikkrampjes zijn er natuurlijk nog tal van andere oorzaken waarom je baby huilt.

Best heftig, dat moederschap!

Heel veel hormonen komen vrij tijdens een zwangerschap en bevalling. Je lichaam wordt er door overstroomd! Je kunt op het ene moment in een lachbui uitbarsten, dan ineens enorme trek hebben en vervolgens een heftige huilbui op voelen komen. Je bent moe en je kindje huilt meer en meer. Dit zijn momenten dat je meer rust moet nemen en een keer je partner of een lief familielid of kennis zou moeten vragen even voor je kindje te zorgen. Dat is niet erg! Sterker nog, veel mensen staan te popelen even je kindje te mogen vertroetelen. Rust is heel belangrijk in deze nieuwe heftige tijd. Je bevalling was een aanslag op je lichaam, topsport en dan heb je tijd nodig om weer op krachten te komen.

Meer ritme en regelmaat

Als vanzelf merk je na verloop van tijd, vaak al na een paar maanden, dat je in een bepaald ritme bent gekomen met je kindje. Je hebt je kindje wat beter leren kennen en ziet nu duidelijk wanneer hij moe is of honger heeft. Het huilen is nu wat minder geworden en je raakt meer en meer gewend aan je nieuwe rol als moeder. Ook je kindje is nu meer gewend geraakt aan alles om hem heen en kan nu ook genieten van alles wat hij meemaakt. Kindjes varen wel op regelmaat. Misschien toch wel goed, die ouderwetse 3R-en! (Rust, Regelmaat en Reinheid)

Als je baby een peuter is geworden

Je kindje is al flink gegroeid en heeft gemerkt dat hij steeds meer kan! Hij probeert allerlei nieuwe dingen uit en leert de hele dag door. Ook heeft hij een eigen willetje gekregen en kan hij verbazingwekkend genoeg 'nee' zeggen....Soms met lastige taferelen als gevolg. Als hij zijn zin niet krijgt, zet hij het op een krijsen en natuurlijk altijd op een moment dat je het liever niet zou hebben.

Maar het belangrijkste van dit alles is: alles went, ook het moederschap! En al doende gaat het steeds beter en misschien ben jij vanaf dag 1 al een moeder in hart en nieren en vind je het direct geweldig, voor alle moeders die wel even moeten wennen: het wordt steeds leuker en het komt allemaal goed! Geniet ervan!
Het moederschap zwaar of een postnatale depressie?

Het moederschap zwaar of een postnatale depressie?

Heerlijk lijkt het bijna. De wetenschap dat we na de bevalling zes weken mogen herstellen, waarvan de eerste week op bed, geheel op je wenken verzorgd door de kraamhulp. Bergen met vrolijke post worde…
Driftbuien van peuters

Driftbuien van peuters

Je loopt in de supermarkt met je peuter aan de hand of misschien zit hij in het winkelwagentje. Tijdens het winkelen maakt hij je duidelijk dat hij iets wilt wat jij op dat moment niet goed vindt. Je…
De bevalling komt op gang: de eerste verschijnselen

De bevalling komt op gang: de eerste verschijnselen

Na negen maanden zwangerschap kijken de meeste vrouwen wel uit naar de bevalling ofwel het moment dat ze verlost worden van hun kindje in de buik. Het moment van de bevalling laat zich vooraf niet voo…
Aambeien en pijn bij de ontlasting

Aambeien en pijn bij de ontlasting

Aambeien zijn klachten die veel voorkomen. Ze veroorzaken pijn en hinder bij de ontlasting. Een klacht waarmee je misschien liever niet zo snel naar de dokter gaat. Echter, je huisarts kan heel eenvou…
Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?

Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?

We hebben er allemaal wel eens last van: keelpijn. Keelpijn kan chronisch worden als de keelamandelen ontstoken raken. Dit geldt ook voor de neusamandel. Wat voor nut hebben ze eigenlijk, die amandele…
Mijn baby huilt veel! Oorzaken en tips bij buikkrampjes

Mijn baby huilt veel! Oorzaken en tips bij buikkrampjes

De meeste pasgeboren baby’s zijn tijdens de eerste kraamweek nog erg rustig en vredig. Het is niet voor niets dat men vaak gekscherend opmerkt dat het pas begint als de kraamhulp de deur uit is... Bui…
Mijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rij

Mijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rij

Alle baby’s huilen. Dat is een feit. Gedurende de eerste drie maanden huilen baby’s het meest. In dit artikel staat beschreven hoeveel een baby ongeveer huilt, wat de oorzaken zijn en wat je kunt doen…
Problemen met borstvoeding geven

Problemen met borstvoeding geven

Veel vrouwen zijn ervan overtuigd hun kindje borstvoeding te geven nadat ze zijn bevallen. Maar al te vaak komt het helaas voor dat dit in de praktijk toch niet altijd even makkelijk blijkt. Vrouwen l…
Gepubliceerd door Madeleine79 op 07-01-2014, laatst gewijzigd op 15-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.